“Geluk kun je wel geven, maar niet nemen”

1114

Zeg eens eerlijk. Behoor jij tot de 10 procent van de mensen die gelukkig wordt van je werk? Of reken jij jezelf tot die 65 procent van de medewerkers die werkt omdat het moet? Of vraag jij je elke dag af – net als 25 procent van de werknemers – waar de nooduitgang is? Onderzoek wijst uit dat maar een beperkt aantal mensen echt blij wordt van zijn of haar baan. Maurits Bruel, ‘Geluksprofessor’ en oprichter van de Geluksfabriek geeft tips.

1. Neem een andere route naar je werk of ga lopen of fietsen in plaats van met de auto of het openbaar vervoer. Zorg ervoor dat je dingen anders doet dan normaal, waardoor je de routine doorbreekt.

2. Probeer een week lang te focussen op wat je leuk vond aan de werkdag. Houd dat bij in een lijst en kijk na een week terug naar de positieve dingen die je hebt genoteerd. Mensen die niet gelukkig zijn op hun werk hebben de neiging niet meer open te staan voor de positieve dingen. Daar helpt deze oefening bij.

3. Ga een gesprek aan met je baas over de dingen die je ergeren, maar vlieg ze positief aan. Bijvoorbeeld voor het planningsrooster of de manier waarop je wordt behandeld. ‘Dit zou ik graag van jou willen, dan kan/zal ik dat doen’: maak het win-win zoals ze dat noemen.

4. Wanneer je na deze stappen nog het gevoel hebt dat je niet gelukkig bent met je baan, dan moet je maar eens denken aan solliciteren.