Geef jezelf een schouderklopje!

659

Vind je het lastig om jezelf een complimentje te geven? Ben jij maar zelden echt trots op jezelf? Doe dan je voordeel met de volgende tips!

Denk niet te groot
Natuurlijk is het geweldig als je promotie maakt of salarisverhoging krijgt, maar kijk ook naar de kleine dingen die je bereikt. Dat jij een studie volgt in de avonduren of knalt op je werk ondanks gezondheidsproblemen is bewonderenswaardig!

Maak een optelsom
Vaak kijken we vooral naar de dingen die we nog niet hebben bereikt en niet naar de prestaties die al zijn geleverd. Maak eens een lijstje van alle uitdagingen die jij hebt doorstaan en de kleine en grote stappen die je hebt gemaakt de afgelopen tijd. Een complimentje waard, toch?

Kijk niet naar anderen
Er zullen altijd mensen zijn die nóg beter (lijken te) presteren. Is dat erg? Absoluut niet. Focus op jezelf en streef naar de doelen die voor jou haalbaar zijn. Zo kom je elke dag een stapje verder en dat is iets om supertrots op te zijn.

Wees lief voor jezelf
Eet gezond, neem voldoende rust en verzorg jezelf goed. Wanneer jij tevreden bent met je spiegelbeeld en je fit en vitaal voelt, doet dat veel voor je zelfvertrouwen. Belangrijk, want daardoor geef je jezelf makkelijker ‘credits’ voor de prestaties die je levert.

Investeer in je ontwikkeling
Of je nou in je vrije tijd leert stijldansen of een cursus volgt om je vakkennis bij te spijkeren: zodra je nieuwe kennis of vaardigheden opdoet, zorgt dat voor een instant gevoel van voldoening en trots. Blijf jezelf dus vooral ontwikkelen!

Stop met (valse) bescheidenheid
Bescheidenheid siert de mens, maar je kunt er ook in doorslaan. Je bent echt niet arrogant als je benoemt wat je goed hebt gedaan. Sterker nog: anderen vinden het alleen maar fijn om te weten waar jouw talenten en kwaliteiten liggen.

Stel je verwachtingen bij
Wanneer jij perfectie nastreeft, voelt het alsof je continu tekortschiet. Want laten we eerlijk zijn: het kan altijd beter. Wees wat minder streng voor jezelf en stel je verwachtingen bij. Zo haal je veel meer voldoening (en plezier!) uit de dingen die je doet.