“Er wordt alles aan gedaan om alle generaties van een geïndexeerd pensioen te voorzien”

1478

Pensioenfonds Detailhandel een elitaire club van grijze mannen? Niets is minder waar. Leer de mensen achter het pensioenfonds kennen in deze nieuwe interviewreeks. Vandaag: Ruud Geerdinck (33), Investment & Risk Manager bij Pensioenfonds Detailhandel.

Je bent in de bloei van je leven; in hoeverre leeft pensioen voor jou?

“Eerlijk gezegd ben ik er pas mee bezig sinds ik bij Pensioenfonds Detailhandel werk. Dat is nu 2,5 jaar. Hoewel ik steeds meer inzicht heb in hoe bijvoorbeeld pensioenopbouw en pensioenpremie worden bepaald, vind ik het soms nog steeds complex. Ik kan me dus heel goed voorstellen dat het voor anderen abracadabra is.”

Merk je dat ook aan mensen in jouw omgeving?

“Zeker. Ik leg regelmatig aan vrienden en familie uit hoe de dingen zijn georganiseerd rond pensioen en welke keuzes iedereen kan maken om zo wat helderheid te scheppen.”

Wat doe je eigenlijk precies bij het pensioenfonds?

“Ik werk op het bestuursbureau en houd me met name bezig met de beleggingsportefeuille: de beleggingen die we doen met de premie die we ontvangen van de werkgevers en deelnemers. Dat betekent dat ik veel contact heb met de door Pensioenfonds Detailhandel aangestelde vermogensbeheerders, custodians en andere partijen die betrokken zijn bij het uitvoeren en monitoren van het beleggingsbeleid. Daarnaast richt ik me op allerlei projecten: van het selecteren van een nieuwe benchmark voor een aandelenportefeuille tot het intern begeleiden van een collectieve waardeoverdracht van een liquiderend pensioenfonds naar Pensioenfonds Detailhandel.”

Wat is de grootste misvatting rond pensioen?

“Veel jongeren zijn bang dat er tegen de tijd dat zij met pensioen gaan niets meer in de pot zit. Dat is natuurlijk niet het geval. Ik kan niet in de toekomst kijken, maar weet wel dat er een goed doordacht beleid ligt en er alles aan wordt gedaan om alle generaties van een geïndexeerd pensioen te voorzien.”

Heb je nog een gouden pensioentip?

“Het pensioen gaat om veel geld. Bekijk en controleer daarom goed het Uniform Pensioenoverzicht (UPO) dat je jaarlijks krijgt, zodat je weet hoeveel pensioen je hebt opgebouwd en welke pensioengegevens van jou bij het pensioenfonds bekend zijn.”