“Een droom moet je nu naleven, niet pas na je pensioen”

78

Tijden veranderen. Anne-Marieke van Dam (56) stapte in het analoge tijdperk als verkoopmedewerkster voor het eerst een fotozaak binnen. Toen werden er alleen camera’s met filmrolletjes verkocht. Inmiddels zijn die ingehaald door digitale versies en mobiele telefoons. Haar passie voor fotografie werd er niet minder om. Inmiddels werkt ze al jaren bij Kamera Express in Arnhem.

Op haar drieëntwintigste begint Anne-Marieke in het fotovak, maar nog steeds gaat ze iedere dag met plezier naar haar werk. “Wat ik fantastisch vind aan het werken in de winkel, is het inventariseren wat mijn klanten bezighoudt, als ze een camera in hun hand hebben. Waar zijn ze dan op gefocust? Wat willen ze vastleggen, zodat ik een product kan uitkiezen, dat bij ze past. Komt er bijvoorbeeld een dame binnen die in verwachting is, dan weet ik dat ze straks heel veel mooie foto’s gaat maken van haar kleintje en dat deze camera dan van betere kwaliteit moet zijn dan haar mobiele telefoon. Daar ga ik dan samen met de klant uitgebreid naar op zoek.”

Fotografie populair
Anne-Marieke is zelf ook een hobby-fotograaf. “Waar je mee omgaat, word je mee besmet, ik houd ervan om beelden vast te leggen, te vereeuwigen,” zegt ze lachend. Haar kennis draagt ze graag over. “Eén van de redenen dat ik niet aan een andere baan begin, is dat ik het zonde vind dat al mijn kennis dan verloren gaat. Ik werk hier al zo lang en ik heb van alles meegemaakt. Vroeger leverden mensen vakantierolletjes in en kochten ze een camera waar ze een jaar of tien mee deden. Dat is nu grotendeels overgenomen door de mobiele telefoon. Maar juist door het mobieltje heeft fotografie ontzettend aan populariteit gewonnen, doordat veel mensen hebben gemerkt hoe mooi het is om dingen vast te leggen. Ook het analoge tijdperk is nu grappig genoeg weer helemaal hip. Een leuke ontwikkeling.”

Niet met mijn pensioen bezig
Aan pensioen wil Anne-Marieke nog niet denken. “Ik vind werken nog veel te leuk. Misschien denk ik daar anders over tegen de tijd dat ik zevenenzestig jaar ben, maar nu wil ik echt nog niet stoppen. Ik ben ook niet het type dat nadenkt over wat ik allemaal ga doen als ik met pensioen ben. Die instelling heb ik doordat ik meerdere mensen in mijn leven op jonge leeftijd ben verloren. Mijn ouders bijvoorbeeld, overleden kort na hun pensionering op achtenzestigjarige leeftijd. Ook vrienden die de veertig niet hebben gehaald, ben ik verloren. Daarom pluk ik dag. Sterker nog: als ik nu wat leuks kan doen, ga ik dat niet uitstellen. Je leeft in het hier en nu.”

Achtergrond
Anne-Marieke is al 25 jaar gelukkig getrouwd met Louwrens. Samen hebben ze twee jongens en wonen in Duiven. Anne-Marieke studeerde aan de kunstacademie, maar heeft daar uiteindelijk nooit iets mee gedaan. Sinds ze in de retail werkt, heeft de verkoopmedewerkster van Kamera Express werkweken van gemiddeld vier tot vijf dagen. Nu de kinderen bijna de deur uit zijn, heeft ze besloten iets minder te gaan werken. Anne-Marieke is al dertig jaar bij fotospeciaalzaken, waarvan de laatste acht bij Kamera Express in Arnhem.