Duurzaam duurt het langst: Muriël Kneepkens van Vindit Vintage

2887

Steeds meer winkels willen bijdragen aan een duurzame wereld. Ze verkopen producten die eerlijk zijn gemaakt, geven gedragen kledingstukken een tweede leven of kiezen voor milieuvriendelijke materialen. Jij&Wij magazine sprak vijf retailprofessionals die zich dagelijks inzetten voor duurzaamheid. Op de werkvloer, maar ook privé.

Muriël Kneepkens (37) werkt sinds haar vijftiende met tweedehandskleding. Is samen met haar man Menno Steen eigenaar van Vindit Vintage in Amsterdam. Muriëls ‘duurzame do’: “Vraag jezelf af of je het echt nodig hebt. Shoppen om het hebben is doodzonde”

Wat versta je onder duurzaamheid?
“Doen wat je kunt doen om de planeet te sparen. Voor mij betekent dat onder andere dat je kleding koopt die je niet vaak hoeft te vervangen. Helaas staat het verdienmodel van de huidige mode-industrie daar haaks op: er worden producten gemaakt die snel uit elkaar vallen zodat je blijft kopen.”

Houd je rekening met trends?
“Ja en nee. Ik weet precies in wat voor revival we zitten en probeer daar wel op in te spelen. Maar sommige trends vind ik zo lelijk! Er is me dit jaar wel twintig keer gevraagd naar buideltasjes, maar ik weiger ze te verkopen.”

Welke fabeltjes zijn er op het gebied van duurzaamheid?
“Veel mensen denken bij duurzaamheid aan natuurlijke stoffen als katoen, maar voor de productie daarvan is ontzettend veel water nodig. Bovendien wordt katoen na verloop van tijd lelijk. Dan kun je beter kiezen voor alternatieven.”

Welke duurzame keuzes maken jullie in de winkel?
“De verwarming gaat niet hoger dan 18 graden. ‘s Winters zou ik het liefst de deur dichthouden, maar dan hebben we veel minder aanloop. Ik hoop dat het ooit nog eens verplicht wordt; als iedere winkel het doet, raakt men er vanzelf aan gewend. Verder nemen we groene stroom en gas af, hebben we overal ledlampen en gebruiken we energiezuinige apparatuur. Zonnepanelen lijken me fantastisch, maar helaas is ons dak daar niet geschikt voor.”

Wat raad je mensen aan die duurzamer willen leven?
“Eet minder vlees, vis en zuivel. Het is niet alleen heel makkelijk – ik ben zelf al dertig jaar vegetariër – maar ook veel gezonder. Bovendien leer je een stuk beter koken, haha. Denk verder na over wáár je shopt. Als je iets voor een appel en een ei kunt kopen, weet je dat iemand in de keten niet eerlijk is betaald.”