Duurzaam duurt het langst: Lian van Wanrooij, Dille & Kamille Maastricht

2326

Steeds meer winkels willen bijdragen aan een duurzame wereld. Ze verkopen producten die eerlijk zijn gemaakt, geven gedragen kledingstukken een tweede leven of kiezen voor milieuvriendelijke materialen. Jij&Wij magazine sprak vijf retailprofessionals die zich dagelijks inzetten voor duurzaamheid. Op de werkvloer, maar ook privé.

Lian van Wanrooij (26) is sinds drie jaar stylist bij Dille & Kamille in Maastricht. Is daarnaast productontwerper. Lians ‘duurzame do’: “Maak duurzaamheid concreet en kijk welke kleine dingen je kunt doen”

Hoe geeft Dille & Kamille invulling aan duurzaamheid?
“We kiezen voor materialen die lang meegaan en op een eerlijke manier tot stand zijn gekomen. Veel van onze houten producten hebben bijvoorbeeld het fsc-keurmerk. Ook verkopen we artikelen die van gerecycled materiaal zijn gemaakt. Naast duurzaamheid staat Dille & Kamille voor het waarderen van de kleine dingen. In onze prestatiegerichte en snelle maatschappij vergeten we dat nog wel eens. ”

Zijn klanten bewuster geworden?
“Ik heb het idee dat steeds meer mensen kiezen voor kwaliteit in plaats van prullaria. Ze willen producten die lang meegaan zodat ze minder afval produceren. Aan de andere kant merk ik dat mensen soms sceptisch zijn. Waarschijnlijk omdat ze niet weten dat die ene pollepel een klein verschil kan maken.”

Op welke manier probeer je zelf een steentje bij te dragen?
“Ik maak zoveel mogelijk duurzame keuzes. In mijn nieuwe huis laat ik binnenkort dubbelglas plaatsen en ga ik isoleren waar het kan. Verder verbouw ik zelf groente en fruit. We hebben de hele zomer tomaten en komkommers uit eigen tuin kunnen eten! Ik heb niet de illusie dat ik in mijn eentje het verschil kan maken, maar alle kleine beetjes helpen.”

Welke duurzame eerste stappen kan iemand zetten?
“Het zit ‘m in de kleine dingen. Laat de auto vaker staan, hergebruik tasjes, koop producten van goede kwaliteit, kies voor lokale artikelen, zet de verwarming wat lager en kruip onder een dekentje… Je kunt op zoveel manieren een bij- drage leveren. Wel vind ik dat duurzaamheid niet opgedrongen moet worden. Iedereen heeft het recht om zijn eigen keuzes te maken.”