Duurzaam duurt het langst: Hermien van WAAR in Leiden

1735

Steeds meer winkels willen bijdragen aan een duurzame wereld. Ze verkopen producten die eerlijk zijn gemaakt, geven gedragen kledingstukken een tweede leven of kiezen voor milieuvriendelijke materialen. Jij&Wij magazine sprak vijf retailprofessionals die zich dagelijks inzetten voor duurzaamheid. Op de werkvloer, maar ook privé.

Hermien Buis (27) is verkoopmedewerker bij WAAR in Leiden. Heeft een blog over duurzame kleding: kouwekleren.nl. Hermiens ‘duurzame do’: “Ga zuinig om met je spullen”

Wat betekent duurzaamheid voor jou?
“Dat we niet meer opmaken dan ons toekomt. Als we bewust omspringen met de grondstoffen die er zijn, is er ook genoeg voor de volgende generatie.”

Wat maakt het de moeite waard om bij WAAR naar binnen te lopen?
“Veel mensen willen goed doen, maar weten niet waar ze moeten beginnen. Wij laten zien dat je niet per se hoeft in te leveren als je voor duurzaam kiest. Voor heel veel dingen is er een mooi, leuk en toegankelijk alternatief.”

Heb je het idee dat duurzaamheid steeds meer leeft?
“Ik merk dat mensen elkaar aansteken, vooral als het om laagdrempelige producten gaat. Dan wil iemand een herbruikbare broodzak hebben omdat een collega die ook heeft. Verder valt het me op dat steeds meer mensen zich zorgen maken om de plastic soep. Als ik dan ter plekke een alternatief kan bieden voor plastic, voelt dat goed.”

Hoe voer je duurzaamheid door in je eigen leven?
“Ik heb drie jaar geleden besloten dat ik niet langer wil bijdragen aan een kledingindustrie waar ik niet achtersta. Sindsdien ben ik op meerdere vlakken vorm gaan geven aan duurzaamheid. Zo eet ik vegetarisch, draag ik tweedehandskleding en koop ik veel minder. Bij WAAR werken is ook een bewuste keus geweest. We verkopen producten die bijdragen aan de wereld in plaats van producten die de wereld naar de mallemoer helpen.”

Wat wil je anderen meegeven over duurzaamheid?
“Bedrijven maken producten die jij wilt kopen. Dat betekent dat je met je portemonnee kunt stemmen op de dingen die je belangrijk vindt. Investeer in diervriendelijke producten als dierenleed je aan het hart gaat of kies voor zero waste-artikelen als je je zorgen maakt om het milieu. Met de kleinste veranderingen kun je al een positieve impact hebben op de aarde.”