Dit is waarom je vanochtend alsnog moe wakker werd

894

Je kent het wel: het is al lang en breed bedtijd en je neemt jezelf voor om die nacht even een goed aantal uur nachtrust te pakken. Na een ruime acht uur slaap word je wakker, maar bent helaas nog steeds even moe als toen je naar bed ging. Hoe dan?!

Het is een logische gedachte dat het aantal uren wat je slaapt, het belangrijkst is. Je hoort natuurlijk aan alle kanten dat je acht uur slaap per nacht nodig hebt. Toch zijn er ook genoeg mensen die minder slaap nodig hebben. De verklaring hiervoor is dat de duur van de nachtrust niet het belangrijkst is, maar juist je slaapcyclus.

In een nacht ga je door verschillende periodes heen, ongeveer 4 a 5 van ongeveer negentig minuten. Tijdens het opstaan, is het wakker worden aan het einde van een cyclus erg belangrijk. Gebeurt dit niet? Dan kun je nogal vermoeid en chagrijnig wakker worden.

Het duurt gemiddeld ongeveer een kwartier om daadwerkelijk in slaap te vallen. Als je bijvoorbeeld stipt om 7 uur naast je bed wilt staan, kun je het beste om 21:46, 23:16, 00:46 of 2:16 in slaap vallen.

Slaap lekker! 😉