Deze dingen kun je op je werk beter niet zeggen

612

Ieder bedrijf, iedere winkel is anders. Dus zo ook de werk dynamiek, je collega’s en de sfeer. Misschien gaan jij en je teamgenoten wel heel informeel met elkaar om, of ben je zelfs vrienden met ze: alleen maar goed! Toch zijn er een aantal dingen die je beter níet op je werk kunt zeggen, er zijn grenzen. Dr. Travis Bradberry is mede-oprichter van TalentSmart en schreef hier een artikel over. Wij geven een aantal voorbeelden van wat je beter niet kunt uitspreken. 

“Het is niet eerlijk”
Klopt, het leven is ook niet altijd eerlijk, dat weet iedereen. Deze zin kan wat naïef en onvolwassen overkomen. In plaats hiervan kun je een voorbeeld geven van hetgeen wat jij niet terecht vindt en waarom. Door dit uit te leggen en bij de feiten te blijven, kom je professioneler over.

“Het is mijn schuld niet”
Met het vingertje wijzen is niet zo charmant. Bij je collega’s kan dit overkomen als onverantwoordelijk, dat is niet wat je wilt. Heb je een fout gemaakt en is er daardoor iets misgegaan? Geef dit dan gewoon toe. Is het niet jouw ‘schuld’, maar weet je wel hoe de vork in de steel zit? Leg dit dan op een niet-veroordelende manier uit. Je zult zien dat je hier begrip voor krijgt.

“Ik zal het proberen”
Dit komt erg onzeker en twijfelachtig over. Kom op, je kunt meer dan je denkt! Ga er gewoon voor en geloof in jezelf.

“Die collega is echt slecht in zijn of haar werk”
Kleinerende, denegerende opmerkingen maken over een collega is echt een no go. Roddelen over andere medewerkers kan de indruk wekken dat je jezelf verheven voelt boven de rest. Als je je ergert aan iemand, is het beter dat je daar met elkaar over spreekt. Anders kun je beter helemaal niets zeggen.

“Dat staat niet in mijn functieomschrijving”
Het komt natuurlijk weleens voor dat je taken moet doen, die niet precies in je functieomschrijving voorkomen. Gebeurt dit vaak, dan kun je dit zeker wel met je baas bespreken en samen kijken of je functieomschrijving nog wel klopt. Zijn er echter een aantal taakjes die je er af en toe bij moet doen, getuigt dit alleen maar van motivatie en inzet als je dit zonder mopperen doet.