Dealen met een narcist op de werkvloer doe je zo

161

Je kunt het niet met iedereen in het leven goed vinden, maar toch is die manager met narcistische trekjes op de werkvloer wel héél vervelend. Volgens narcisme-expert en psychologe Alice Vlottes kan zo’n manager ook nogal wat invloed hebben op prestaties en sfeer. Hoe ga je daar nu het beste mee om?

Houd allereerst goed in de gaten of zogenaamde complimenten wel echt zo bedoeld zijn of dat je eerder gemanipuleerd of vernederd wordt en daardoor in verwarring achterblijft. Deze manipulatietechniek, gaslighting genaamd, wordt door een narcistische manager bijvoorbeeld ook weleens tijdens vergaderingen gebruikt. Misschien heb je het op het moment zelf niet door, maar bezorgt het je achteraf wél een vreemd gevoel. In dat geval weet je genoeg.

Wat je daarnaast het beste kunt doen is opschrijven wat er gebeurt. Vage afspraken en beloftes maken is iets waar een narcist goed in is en daardoor zijn jouw prestaties in de ogen van je manager vaak niet goed. Zet daarom zwart op wit wat er van je gevraagd wordt en welke afspraken er gemaakt zijn. Ook kun je aantekeningen maken over het gedrag van je narcistische manager. Dat zou later nog eens van pas kunnen komen…

Juist in dit soort gevallen kan het handig zijn om een goede band met je collega’s te hebben en elkaar te helpen met je baas om te gaan. Samen sta je tenslotte sterker. Helemaal als je eventueel de baas van je baas opzoekt als de situatie onhoudbaar wordt en er steeds meer mensen (door bijvoorbeeld ziekte) op de werkvloer uitvallen. Ook uitval komt namelijk vaak voor bij mensen die werken onder een narcistische manager, zegt Vlottes. Toch is het niet altijd makkelijk om de baas van je baas te overtuigen, want narcistische managers zijn vaak hele overtuigende verkopers en geloven in zichzelf.

Tenslotte is het misschien goed om je te bedenken of je het zelf nog wel prettig vindt om te werken met een manager die je kleineert en geregeld kritiek heeft op wat je doet. Dat zorgt voor stress, burn-outs en slaapproblemen. Wil je dit voorkomen? Dan is je enige optie helaas vertrekken en een nieuwe baan zoeken. Wil je wél blijven? Dan is het een kwestie van eelt kweken en je manager af en toe vleien. Want: narcisme neemt niet af en je manager zal niet veranderen. In dat geval zal jij dus water bij de wijn moeten doen.  

Bron: tubantia.nl