De Week van de Loopbaan

1001

In de week van 17 t/m 22 september is het de Week van de Loopbaan. Deze is in het leven geroepen, omdat steeds meer mensen tegen vragen omtrent hun loopbaan aanlopen. In de Week van de Loopbaan worden die onder de aandacht gebracht, om te laten zien dat jij niet de enige bent! Als je al een tijdje met onduidelijkheden over je loopbaan in je hoofd zit, kan deze week jou nét dat extra zetje geven. Bijvoorbeeld om jezelf bepaalde vragen te stellen, of een loopbaancoach in te schakelen.

Lisette Budding begeleidt bij onder andere SWA-HR en haar eigen bureau Buro Balance, medewerkers en organisaties door middel van coaching, workshops en advies op maat. Wij vroegen haar om tips! 

 


TIP 1 Zorg voor je eigen werkgeluk
De laatste jaren zijn werkgevers zich er heel bewust van dat, als je mensen niet met plezier aan het werk hebt, dit ten koste gaat van de productiviteit. Toch ben je grotendeels zelf verantwoordelijk voor je eigen werkgeluk. De werkgever moet oog hebben voor jouw talenten, maar kan niet álles signaleren. Daarom is het belangrijk dat je zelf ook dingen aangeeft.

TIP 2 Maak het bespreekbaar
Gefrustreerd omdat je werkgever niet ziet wat jij allemaal doet en kan? Maak het bespreekbaar! Misschien hoort een bepaalde taak waar jij benieuwd naar bent niet helemaal bij jouw functie, maar je kunt altijd voorstellen het eens te proberen. Dit getuigt van motivatie en ambitie.

TIP 3 Wees bewust van je talenten
Blijf energie steken in jezelf ontwikkelen. Vraag eens aan vrienden, familie en collega’s om een aantal van jouw capaciteiten en talenten op te noemen en schrijf deze eens op.

TIP 4 Kom uit die routine!
Heb je het gevoel dat je vast zit in een routine? Schrijf dan eens een week lang elke dag drie dingen op, die je met plezier hebt gedaan. Bedenk waar je blij van wordt en wanneer jij een dag als een goede beschouwt.

TIP 5 Wat voor type persoon ben jij?
Je vergeet soms om goed te kijken naar hoe je eigenlijk in elkaar zit. Uit welke taken, rollen of functies haal jij plezier? In wat voor soort omgeving voel jij je thuis? Heb je veel afwisseling nodig, of juist structuur? Werk je graag in een groot team, of juist met een paar mensen? Door deze vragen te stellen, kun je al tot belangrijke inzichten komen.

TIP 6 Die laatste stap naar een loopbaancoach?
Benieuwd naar, of behoefte aan loopbaanbegeleiding, maar vraag je je af of het iets voor jou kan betekenen? Een loopbaancoach geeft jou meer perspectief en een luisterend oor. De vragen die door jouw hoofd gaan, kan deze persoon kanaliseren en hier structuur in aanbrengen. Samen met jou, zorgt hij of zij dat je, met kleine stappen, resultaat ziet. Vergelijk het met je goede voornemens op 1 januari!

Tijdens de Week van de Loopbaan, openen loopbaanprofessionals en jobcoaches hun deuren voor alle belangstellenden met vragen over hun loopbaan. In deze week ontvangt iedereen die er behoefte aan heeft, gratis loopbaan advies. Meer dan 300 bureaus in Nederland doen mee, dus er is er altijd één bij jou in de buurt! Op de website van FNV kun je terecht voor al je loopbaanvragen.

Ben je 45+ en zit je met loopbaanvragen? Met het Ontwikkeltraject 45+ kun je kosteloos een traject aangaan bij een loopbaancoach. Bekijk hier de voorwaarden.