Het gedrag van consumenten na coronatijd lijkt te zijn veranderd. Frankwatching deed onderzoek en brengt interessante feiten naar buiten.
Allereerst treedt na deze lockdown bij consumenten het rebound-effect op: we willen dat wat we in de lockdownperiode tekortkwamen, in grotere mate terug. Deze periode is een beetje vergelijkbaar met de Roaring Twenties, waarin, vlak na de Eerste Wereldoorlog, onder andere een enorme vrijheid en consumptie bij consumenten ontstond. Het lijkt er interessant genoeg op dat die jaren zich ook in deze eeuw gaan herhalen.
Ook blijken gebeurtenissen als deze, periodes waar we liever niet aan herinnerd worden, onze productvoorkeuren te beïnvloeden. Of dit nu om het verlies van een dierbare gaat, een gezondheidscrisis of een enorme tragedie als 9/11: de patronen van consumentengedrag na dit soort gebeurtenissen komen met elkaar overeen. We worden ons in deze periodes bewuster van onze sterfelijkheid, wat zorgt voor een verandering van mindset en daardoor ook onze productvoorkeuren. We worden opvallend genoeg gevoeliger voor luxe artikelen, bekende merken en lokale merken.
Ten derde lijkt het erop dat deze lockdown zorgt voor gloriejaren als het aankomt op de fysieke retail, horeca, musea en attracties. Dit heeft ook weer te maken met het rebound-effect: dubbel en dwars inhalen wat we een tijd lang niet konden doen. Wat in de retail wél steeds belangrijker wordt, is belevingsgerichte retail. Plezier, fysieke interactie en anderen kunnen vertellen dat je naar een bepaalde plek bent geweest. Dat is wat consumenten willen. De winkel wordt zo meer een dagje uit.
Online shoppen, wat in de coronatijd erg populair was, blijft, zo schrijft Frankwatching. De klant is zelfredzamer dan ooit. Maar: de koopmotivatie van mensen die online kochten tijdens de coronacrisis was vooral dat ze het gemis van de fysieke retail wilden opvullen, zo bleek uit onderzoek. Tijdens de crisis bleek de klant namelijk meer aangetrokken te zijn tot webshops die van shoppen ‘plezier’ maken. De consumenten focusten zich meer op nieuwe producten ontdekken, wat ze voorheen bij fysieke winkels deden. En: zoeken naar producten met de laagste prijs nam toe.
Veel klanten beschouwden online dus meer als alternatief voor de fysieke retail. Dit patroon lijkt nu weer steeds meer op te schuiven naar de fysieke winkels.
Bron: Frankwatching.com