Column: ‘Zachte vaardigheden’ zijn een harde voorwaarde voor winkelmedewerkers

513

Ik ben van de oude stempel, opgevoed met het idee dat het belangrijk is om mensen met U aan te spreken wanneer ze ouder zijn dan jezelf en op te staan voor oudere mensen of zwangere vrouwen. Bovendien stel ik het op prijs als mannen mij voor laten gaan. Hopeloos ouderwets volgens mijn kinderen, die mij vaker dan eens beschouwen als een vintage-zeur die niets meer begrijpt van moderne omgangsvormen. Het begint bij het gebruik van de telefoon. “Je belt echt vaak mam, waarom stuur je niet gewoon een appje?”, wordt me meerdere keren verweten. Mijn uitleg dat ik het fijn vind om even een stem te horen en van gedachten te kunnen wisselen, doet daar naar de smaak van mijn kinderen niks aan af. Ze vinden dat ik sowieso moeilijk doe. Veel ingewikkelder dan bij vrienden of vriendinnen thuis. ‘Die zijn chill.’ Dan bedoelen ze: Op je telefoon zitten tijdens het eten, kortaffe antwoorden en je ding blijven doen ongeacht wat de ander ervan vindt. Ik was daarom in mijn nopjes met het initiatief dat de Britse minister voor Werkgelegenheid en Pensioenen Esther McVey heeft genomen. Ze wil dat jongeren weer vaker bijbaantjes vervullen, vooral op zaterdag. In een interview met de The Daily Telegraph zei McVey, een voormalig televisiepresentator, dat zulke betrekkingen belangrijk zijn voor het vormen van een goed arbeidsethos en een ontwikkeling van de ‘zachte vaardigheden.’ Met andere woorden: Hoe gedraag je je.

Tegenwoordig besteden Britse tieners meer tijd aan blokken op examens, dan aan vakken vullen, afwassen in een restaurantkeuken, een traditionele krantenwijk of meehelpen in de winkel. Dat blijkt uit onderzoek. Het aantal Britse pubers met een bijbaantje is sinds 1997 met 26 procent gedaald, terwijl in dezelfde periode het aantal studenten flink is toegenomen. De honger naar kennis gaat volgens de bewindsvrouw ten koste van zachte vaardigheden, zoals op tijd op het werk verschijnen, collegiaal zijn en kunnen doorwerken zonder voortdurend WhatsApp te checken.

Ik vind dat ze een punt heeft. Alhoewel de redenering dat het allemaal aan de bijbaantjes ligt, een te enthousiaste voorstelling van zaken is. Opvoeding levert naar mijn idee een even belangrijke bijdrage aan beleefd, respectvol en hoffelijk gedrag. Iets waar jongere generaties zich kennelijk minder druk om maken. Jammer. Ik beleef regelmatig momenten waarop ik denk: ‘Het zal wel ouderwets zijn, maar het maakt de wereld een stuk wellevender en aangenamer, wanneer je wordt aangekeken als je met elkaar praat. Tegenwoordig zeg ik er gewoon iets van – tot grote irritatie van mijn kinderen – als ik in een restaurant, winkel of aan de telefoon zonder dat ik mijn toestemming heb gegeven met ‘Je’ wordt aangesproken. Mijn kinderen gaan door de grond als ik dit doe. Ik sta dat rustig en beleefd toe. Als ze straks hun brood gaan verdienen, zullen ze hun moeder dankbaar zijn.

Zeker in een winkel. Chill.