Column Harry Bijl: “Wees trots op wat je doet”

777

Duncan Laurence is in heel korte tijd een Europese ster geworden. Mooi en typerend waren zijn eerste woorden bij het in ontvangst nemen van zijn welverdiende prijs: ‘Music first’. De liefde voor muziek, dat is waar het bij hem om draait.

Deze uitspraak tekende het verloop van zijn deelname aan het songfestival. Na jaren van hysterie en gedoe waar het bij zijn voorgangers draaide om ‘sterrendom’ is hier dan eindelijk een rasartiest die laat zien waar het om gaat: zingen! Geen gezeur om de bijzaken, ‘blah-blah-praatjes’, ruzies, gedoe om jurken, pakken of andere randverschijnselen. Duncan snapt het. Hij heeft focus op de inhoud en levert zo de beste zangprestatie sinds 40 jaar. Van hem hoorde je geen gejammer, geen gepoch en zag je geen aanstellerig gedrag in nieuwsrubrieken. Hij bleek de eenvoud en vriendelijkheid zelfe. Hij ging voor zijn passie: ‘Mooie songs schrijven en die ten gehore brengen aan zoveel mogelijk mensen’. Daarbij maakt hij dankbaar gebruik van de adviezen van zijn supercoach Ilse de Lange.

Geen last van zijn ego

Duncan mag heel trots zijn op zijn prestatie. Hij had, in tegenstelling tot veel voorgangers,  geen last van zijn ego. Hij stopt zijn energie in hetgeen waar zijn hart ligt: ‘music first’. Deze uitspraak is een mooi voorbeeld voor ons allen. Als je plezier en succes wil hebben in je vak dan moet je er om te beginnen van houden.

Vol trots en passie werken

Succesvol verkopen in een winkel verloopt in feite zoals het is gegaan bij Duncan. Als je van je vak en de mensen die je winkel bezoeken houdt, dan weet je: de klant gaat voor alles. Als je met liefde mooie producten toont en mensen voelen dat het oprecht gebeurt, dan laat je de concurrenten ver achter je. Als je je concentreert op je eigen vaardigheden (en deze op het juiste moment weet aan te spreken) dan kun je de toon zetten. Als je denkt en doet zoals Duncan, dan kom je verder in je werk. Mensen zullen blij van je worden en je enthousiasme waarderen met de welverdiende ‘Douze points’. En dan mag je ongelofelijk trots zijn op wat en hoe je het doet. ‘Blijmaken first’!