Column Harry Bijl: wat als je echt verbondenheid voelt?

1615

Een werkplek voelt nog beter als er (naast er goed uitzien) positieve energie stroomt tussen de werknemers. Heb jij dat ook, dat je gewoon voelt dat de mensen op hun werk een soort van verbondenheid uitstralen?

Werken in een fijne omgeving draagt bij aan een goede werkcultuur. Dat klinkt logisch en  onder het mom van ‘het oog wil ook wat’, kunnen we gerust vaststellen dat het waar is. Dat geldt voor elke werkvloer.

Loop je wel eens een zaak binnen en krijg je direct het gevoel ‘hier klopt iets niet?’ of juist dat je gelijk positief gestemd raakt? Ik voel altijd direct de emotie in een winkel. Ik ben absoluut geen ‘wichelroede man’ maar de sfeer aanvoelen gaat bij mij vanzelf. En geloof me; ook in een minder prettige zaak op een lastige locatie kan een fijne sfeer heersen. Ik denk dat jij ook regelmatig aanvoelt of het wel of niet klopt.

Ik verwonder me dan en vraag me altijd af: waarom voelt de ene winkel wel goed en de andere niet? Als de sfeer te wensen overlaat is mijn persoonlijke conclusie meestal: de mensen op de werkvloer voelen zich niet met elkaar verbonden. Je krijgt de neiging de oorzaak te zoeken in dingen zoals stress, desinteresse, uitgekeken op elkaar, competitiegedrag, gejaagd zijn, geen chemie onderling of een collectieve arrogantie. Mijn observaties zijn momentopnames. Ik kijk met een zakelijke blik en voel die dingen aan.

Mijn vraag aan jou: ervaar jij het ook wel eens zo? Als dat zo is dan hebben we hier samen een serieus thema te pakken. De winkel kan nog zo mooi zijn en de spullen zeer gewild… we verdwijnen er snel weer als onze denkbeeldige ‘wichelroede’ negatieve signalen afgeeft. Wel of niet verkopen begint met een sfeer waarbij de bezoekers voelen dat de werknemers goed met elkaar om gaan. Mensen willen ergens bij horen, zich verwant en verbonden voelen.