Column Harry Bijl: Meppel, Mart en Mel

1854

Binnenkort ga ik met een groep ondernemers uit Dedemsvaart op stadssafari in Meppel. Ik kan je verklappen dat ik altijd dubbele pret heb bij het samenstellen van een route.

Om te beginnen probeer ik de leukste winkels te vinden. Dat doe ik meestal vroeg in de ochtend, ruim voor de openingstijden. De opvallendste komen op mijn bucketlist. Ik kan dan bijna niet wachten tot ze opengaan. De winkels vallen me zelden tegen, intuïtie blijkt een goede raadgever.

In de zaken ontmoet ik altijd leuke ondernemers en medewerkers. Als ik kort toelicht wie ik ben, waar ik werk en wat ik doe op zo’n winkelsafari, dan zijn ze altijd enthousiast. De bezieling en trots spat er vanaf. Het is boeiend om de mens te ontdekken achter de ondernemer of medewerker. Probeer het zelf ook eens; daar krijg je zoveel energie van. Ik geniet daar met volle teugen van.

Binnen in de zaak Mart & Mel

Zo kwam ik in Meppel spontaan Mart tegen in zijn winkel Mart & Mel. Goed om te zien hoe iemand in het leven staat en wat de motivatie is om zulke lange dagen te maken. Mart had zes jaar geleden een baan bij een filiaalbedrijf, bezocht winkels en besprak prestaties. Nu spreekt en dolt hij dagelijks met zijn klanten. Zijn droge humor werkt aanstekelijk. Hij verbaast zich regelmatig dat zelfs buurtbewoners zeggen: ‘Leuke winkel, zit je hier al lang?’

Eigenaar Mart voor zijn zaak Mart & Mel in Meppel

Prachtig om te ervaren dat Mart bij alles wat hij doet plezier heeft. Hij vertelt mij dat hij wel eens een product aan een klant cadeau doet, gewoon omdat het kan. Je merkt dat hij met liefde zijn assortiment samenstelt en dat werkt. Een steeds grotere groep mensen, komend uit de dorpen rond Meppel, parkeert de auto aan de rand van de stad. Ze komen wandelend door de straten vanzelf die leuke Mart en andere ondernemers tegen. Ik kan daar heel blij van worden.