‘Catch is als een autorit: het vehikel heeft me overal gebracht’

285

Je hoeft niet op de kunstacademie te hebben gezeten om kunst te waarderen. Maar hoe is het om echt in een kunstwinkel te werken? We vroegen het Roel van den Brink van Catch Projecten in Utrecht.

Als oprichter van Catch Projecten in Utrecht heeft Roel van den Brink (64) al heel wat meegemaakt. Hij voelt zich soms net een geschiedenisleraar als hij erover praat. De winkel van nu noemt hij een soort samensmelting van alles wat er in 42 jaar Catch Projecten is opgebouwd. Van een stalletje met posters en kaarten op het Neude werd het een winkel aan de Oudegracht in Utrecht, en groeide door tot uiteindelijk vier zaken. “Ik kan me nog goed herinneren dat rond de eeuwwisseling een meneer de winkel binnenstapte, die vertelde over een apparaat te beschikken, dat per stuk kon maken wat ik in mijn winkel had hangen. Het was een printer. Ook het internet kwam in die tijd snel op. Dat heb ik geweten. Vroeger kwamen mensen vanuit Parijs naar Utrecht gereden om posters te halen. Dat is nu haast ondenkbaar.” Catch Projecten ging weer terug naar één winkel met twee werknemers in plaats van tientallen.

Puzzelen
Hoewel Catch Projecten al een lange tijd bestaat, kan niemand er na al die jaren een label op plakken, zegt Rob terwijl hij door zijn winkel loopt en honderduit vertelt: “Het is geen kunstwinkel, galerie of kaartenmakerij, maar je kijkt je ogen uit, dat is misschien wel de kracht van deze zaak. Daarom geef ik mensen graag een rondleiding. Zo kunnen ze al zoekend iets ontdekken wat ze aanspreekt. De winkel heet niet voor niets: Catch Projecten. Je vist met je ogen en dan is het op een keer hebbes.”

Contact
Roel ziet in iedere klant de kans op een interessante ontmoeting. “Ik beleef echt plezier aan dat één op één contact en dat doe ik met mensen over de hele wereld. Catch vergelijk ik dan ook regelmatig met een auto. Het is één grote rit en het vehikel heeft me overal gebracht: in New York, Los Angeles en op allerlei andere intrigerende plekken. Ik vind het nog steeds leuk om naar een kunstwerk te kijken, terwijl ondertussen het verhaal komt bovendrijven over het ontstaan ervan. Dat geeft energie.”