“Als je een verkoopdier bent, wíl je juist op zaterdag werken”

816

Henny Bakker (67), verkoopmedewerker bij Zapato Schoenen in Loosduinen. Werkt sinds haar 16e in de detailhandel. Heeft voorlopig geen plannen om met pensioen te gaan.

“Als kind stond ik al bij mijn vader in de slagerij. De rinkelende kassa, het gebabbel achter de toonbank: ik vond het geweldig. Ik heb ook wel aan kantoorwerk gedacht, omdat dat meer status heeft, maar uiteindelijk heb ik daar niet voor gekozen. Vijf dagen in de week met dezelfde mensen op een kantoortje zitten; dat past niet bij mij. Ook het grootwinkelbedrijf heeft me nooit aangesproken. Alleen al het feit dat je op vaste tijden moet lunchen. Nee, je drinkt koffie en eet een boterham wanneer dat kan.”

Herenmode
“Ik heb 31 jaar in de herenmode gewerkt; een enorm leuk segment. Mannen laten zich graag adviseren en nemen iets van je aan. Vaak rekenen ze precies de stapel kleding af die jij voor ze hebt uitgezocht. De kunst is ze het idee geven, dat ze het allemaal zelf hebben gekozen, haha. Overigens denk ik niet alleen aan de kassa. Voor mij is het vooral belangrijk dat iemand tevreden de deur uit gaat en nog een keer terugkomt. Ik ben daarom altijd eerlijk. Als iets niet flatterend is, zeg ik het gewoon.”

Verkoopdier
“Werken in het weekend heb ik nooit als een nadeel ervaren. Als je een verkoopdier bent, wíl je juist op zaterdag werken. Alles startklaar maken voor de grote hoop mensen die straks naar de winkel komt. Ook aan mezelf besteed ik extra veel aandacht op zaterdag; dan trek ik een nieuwe outfit uit de kast. Datzelfde geldt voor de feestdagen. Soms heb ik stagiaires in de winkel staan die niet willen werken omdat het de dag voor kerst is. Ja, dus? denk ik dan. Dan moet je júist werken. Wil je dat niet, dan ben je niet geschikt voor dit vak.” 

Onbehouwen
“Soms laten klanten mij wachten om uitgebreid met de kinderen te bellen over het avondeten. Ik vind dat zo onbehouwen! Dat laat ik ook wel merken, hoor. Natuurlijk is de klant koning, maar degene achter de toonbank is keizer. Gelukkig zijn de meeste klanten heel leuk. Als ik mijn leven over mocht doen, zou ik opnieuw voor de retail kiezen. Met een toonbank en een kassa ben ik op mijn best.”