“Als ik gepensioneerd ben, ga ik op reis”

540

Layla Haddouch (20), werkt bij PictureMomentZ in Rotterdam

“Vorig jaar zomer ben ik afgestudeerd aan de MBO-opleiding richting Media en Vormgeving. In mijn tweede jaar moest ik stagelopen en na een zoektocht op internet kwam ik bij PictureMomentZ uit. Het bleek een superleuk bedrijf en na mijn stage ben ik bij deze fotozaak blijven hangen. Nu werk ik daar als winkelmanager op basis van een contract van dertig uur. Ik ontwerp als grafisch vormgever de logo’s, t-shirts of flyers die wij bedrukken. Ook leid ik stagiaires op.”

Een eye-opener
“Pensioen? Eerlijk gezegd had ik daar voor mijn werkzame leven nog nooit over nagedacht. Toen ik mijn eerste salaris binnenkreeg vroeg ik me wel af: wat houdt mijn salaris in, moet ik sparen en wat betekent het voor mijn toekomst? Ik werd echt wel even wakker geschud: als ik later oud ben en ik wil onbezorgd leven dan is het belangrijk om een pensioen op te bouwen. Mijn leven als gepensioneerde ziet er hopelijk zonder zorgen uit. Huisje, boompje, beestje. En ik ga dan graag op reis. Na al dat werken heb ik daar eindelijk de tijd voor. Amerika of Australië lijken me wel wat!”

Leren over pensioen
“Het lijkt mij zinvol als jongeren over pensioen leren, voordat ze serieus aan de slag gaan in het werkzame leven. Als je weet wat pensioen inhoudt dan kun je er alvast over nadenken en begrijp je meer van een salarisonderhandeling in een sollicitatiegesprek. Op school kreeg ik hier niks over te horen, ook niet tijdens economielessen. Terwijl het juist heel leerzaam is. Ik vind pensioen nu niet zo belangrijk, maar besef wel: waar moet ik anders van leven als ik straks eind zestig ben.”