“Al lees je de achterkant van een pak cornflakes, lees iets!”

215

Jij&Wij magazine nam een kijkje achter de schermen bij BEK Boeken & Bijzonders in Veghel.

Bij binnenkomst bij BEK Boeken & Bijzonders in Veghel wil je je het liefst aan de leestafel installeren om hier de rest van de dag door te brengen met een kop koffie. Of je krijgt spontaan zin om te schilderen, terwijl je dat nooit eerder hebt gedaan. Bedrijfsleidster Anouk van der Zee ontvangt ons en we krijgen een rondleiding door de prachtige winkel in oud-Engelse sfeer.

Marth & Loet
BEK Boeken & Bijzonders is ooit begonnen als kantoorhandel met een klein boekenaanbod. De winkel werd gerund door Marth en Loet Bek en was oorspronkelijk van Loets ouders. Het stel nam de winkel over en vanaf dat moment was het een echte boekhandel. De zaken gingen goed en toen het pand naast hen leeg kwam te staan, kochten ze dat aan. Zo ging het ook met de achterkant van de winkel. Hun hele werkende leven runden Marth en Loet samen de boekhandel, totdat Loet overleed. Marth is nog een paar jaar doorgegaan, maar ging uiteindelijk met pensioen.

Híer wil ik werken!
Abel Slippens (uit de Sligro familie), een goede vriend van het echtpaar, bekommerde zich om de zaak en nam de winkel over. Abel wilde de winkel graag uitbreiden, maar wel de sfeer van het familiebedrijf behouden. Zo werd het uiteindelijk BEK Boeken & Bijzonders. Door het aantrekken van extra productgroepen zoals sigaren, wijnen en schilderartikelen is de winkel een echt pareltje onder de boekenzaken. Na de overname in 2014 is Anouk er komen werken. “Ik heb Literatuurwetenschappen gestudeerd in Utrecht en Amsterdam, dus werken in zo’n mooie zaak sloot perfect aan. Toen ik op sollicitatiegesprek kwam en hier binnen liep dacht ik: Wauw, híer wil ik werken!”

Harmonieuze sfeer
Bij BEK Boeken & Bijzonders werkt een hecht team van acht mensen. Iedereen heeft een eigen specialiteit, maar het is fijn als je overal wel iets van af weet. Anouk doet zelf de inkoop van de boeken, dat is haar expertise. “Je werkt iedere dag met elkaar samen. Dan is het wel prettig om in een harmonieuze sfeer met elkaar om te gaan. Ook de evenementen en exposities die hier gehouden worden brengen veel leven”, vertelt ze. “Kunstenaars kunnen hun schilderijen tentoonstellen in onze expositieruimte. We zien hierdoor steeds nieuwe mensen en we kunnen de artiesten een podium bieden voor hun werk. In het begin moest het even op gang komen, maar de ruimte is nu al tot halverwege volgend jaar verhuurd!”

Tijd doorbrengen aan de leestafel 
“In andere winkels zeggen ze misschien: aan klanten die niet kopen, heb je niks, maar daar zijn wij het niet mee eens. Als mensen hier graag tijd doorbrengen en aan de leestafel gaan zitten met een kop koffie, dan komen ze graag terug en zullen ze vanzelf iets kopen. Sinds de crisis is er een groot aantal boekhandelaren omgevallen. Toen kwam bij mensen het besef: ‘als we niets kopen, verdwijnen alle boekhandels.’ We merken nu dat duurzaam kopen en het behouden van het straatbeeld, ook voor de jongere generatie steeds belangrijker wordt.“

Gek op kinderboeken 
Als we Anouk vragen naar haar favoriete hoekje in de winkel, beginnen haar ogen te stralen. “Ik koop graag kinderboeken in omdat ik er veel verstand van heb.” De liefde hiervoor is geleidelijk aan gegroeid. Toen ik in Amsterdam in een boekwinkel werkte, begon ik op de kinderboekenafdeling en langzaam ging ik me hier meer voor interesseren. Ik ben dol op het fantasierijke aan dit genre, het is altijd hoopvol en positief. Zelfs als het een wat moeilijker verhaal betreft, waarin ernstige dingen gebeuren, dit zie je bij Young Adults boeken heel sterk. Ik had eens een klant die een boek zocht voor een meisje van rond de dertien jaar die op dat moment in een lastige periode in haar leven zat. Het meisje wist zelf niet zo goed wat ze leuk vond om te lezen. Toen heb ik haar een bepaald boek aangeraden, wat ging over een samengestelde familie en het vinden van je eigen plek. De klant nam het aan en zei: ‘Dit is perfect, precies de situatie waar we in zitten.’ Als een kind eenmaal een boek gevonden heeft wat bij hem of haar past, is de liefde voor lezen vaak geboren. Ook bij fantasy boeken heb je dit. Het gaat dan misschien over een weerwolf of vampier, maar staat uiteindelijk symbool voor anders zijn en erbij willen horen. Kinderen kunnen hier houvast en erkenning in vinden.”

“We hebben een leuke, vaste klantengroep die vaak komt. Met een enkeling heb ik een speciale band. Er is bijvoorbeeld een ouder echtpaar dat regelmatig langskomt. Zij leest ontzettend veel, hij eigenlijk nooit. Hij neemt haar altijd mee naar de winkel, de dame zit tegenwoordig in een rolstoel. Ze houdt van thrillers en toevallig is dat genre ook mijn moeder’s favoriet. Als ze binnenkomt is het eerste wat ze vraagt: ‘wat heeft jouw moeder de laatste tijd gelezen?’ Ze neemt altijd een hele stapel mee. Als het net iets teveel wordt, zegt ze tegen haar man: ‘ik bewaar dit boek wel voor de volgende keer!’ ‘Welnee, zegt haar echtgenoot dan. Neem hem nou gewoon mee, we zijn er nu toch!’ Ik vind het altijd heerlijk om hen weer te zien. Sommige mensen komen per toeval achter het bestaan van BEK Boeken & Bijzonders. Ze moeten dan bijvoorbeeld een pakketje ophalen, we hebben ook een PostNL punt. Eenmaal binnen valt hun mond vaak open!”

Nieuwe generaties lezen steeds minder 
“Door de jaren heen merk je een bepaalde trend: iedere generatie leest minder dan die ervoor. Daarom moeten we altijd weer manieren bedenken om hen te enthousiasmeren. De groep die Young Adults boeken leest, houdt bijvoorbeeld erg van de mooie, speciale edities van boeken. Zij delen dit veelvuldig op Instagram, de liefde voor lezen is op die manier ontwikkeld. Ik zeg altijd: ‘al lees je de achterkant van een pak cornflakes, lees iets! Dat is het allerbelangrijkst.’” Aan andere mensen die meer willen lezen geeft Anouk de tip: “Zit je elke dag in het openbaar vervoer? Neem altijd een boek mee. Lees daar iedere dag in, al is het maar tien minuten.”

Trouwfoto’s
“Soms zijn mensen verbaasd dat we bepaalde dingen in de winkel hebben, omdat het zo vanzelfsprekend is om naar de grote ketens of webshops te gaan. Hebben we iets niet in huis? Dan kun je het thuis laten bezorgen. Bij de kassa kun je afrekenen en de volgende dag krijg je het thuis bezorgd. Door dit soort services te bieden, merken we dat men het ons gunt. Regelmatig krijgen we de vraag of mensen hun trouwfoto’s hier mogen laten maken. Dat vinden wij natuurlijk hartstikke leuk, ook voor klanten!”

Alle hens aan dek!
In de decembermaand is het stampvol in de winkel. “Het hele team is dan aan het werk, alle hens aan dek! Dit jaar was 5 december op een woensdag, dan is alles nog een beetje verspreid. Maar valt zo’n feest op zaterdag, dan is het echt absurd. We zijn dan voortdurend bezig met het inpakken van cadeaus, we hebben zelfs een extra inpaktafel naast de balie. Gelukkig hebben we altijd een aantal vakantiehulpen die kunnen bijspringen, heel fijn.”