‘Afrika had meteen impact op mij’

438

Je hoeft niet op de kunstacademie te hebben gezeten om kunst te waarderen. Maar hoe is het om in een kunstwinkel te werken? We vroegen het Rob IJpelaan, werkzaam bij Art of Africa in Alkmaar.

“Afrika grijpt je bij de keel. Het zit in je hart. Als je het één keer hebt omarmd, houdt het je voor altijd vast”, zegt Rob IJpelaan (59). Hij bestiert samen met zijn vriendin Linda (54) de winkel Art of Africa in Alkmaar, die sinds 1999 haar deuren heeft geopend. Rob: “Bij ons ligt de focus op beelden en omdat ieder beeld een uniek verhaal heeft, koop je altijd iets wat je nergens anders kunt vinden. Daarbij is onze beeldentuin in Noord-Scharwoude een belevenis. Alleen het al het magazijn telt duizend unieke werken uit alle windstreken van het Afrikaanse continent.”

In de winkel in Alkmaar staan hoofdzakelijk sculpturen en maskers uit Zimbabwe. “Wat dat betreft hebben wij ons werkterrein verlegd. Bij de start van de winkel, gingen we vooral op zoek in landen als Kenia en Tanzania. Maar toen wij Zimbabwe ontdekten, waren we verkocht. Je stuit er op zulke mooie werken.”

Avontuur
Rob en Linda gaan ieder jaar een maand naar Afrika om inkopen te doen, maar laten ook werk in opdracht maken. “Eigenlijk zijn we een doorgeslagen fairtrade bedrijf, zeg ik altijd. We halen natuursteen uit de mijn, die we naar de kunstenaars brengen, zodat ze hun creaties gestalte kunnen geven. Een ongelooflijk mooi, maar ook moeizaam traject. Want van de mijn, tot aan het beeld in de winkel, is het een lang traject. En avontuurlijk.”

Balans
Als Rob tussen zijn beelden staat, weet hij waarvoor hij het doet. “Elk beeld heeft een fantastisch verhaal en dat brengen we over aan onze klanten. De energie die dat teweegbrengt, krijgen we dubbel en dwars terug. Mensen komen van heinde en verre naar onze winkel toe. Ik vind het prachtig om klanten te helpen en dat zal altijd zo blijven.”