“Aan ons label hangt een mooi initiatief”

182

Achter sommige modelabels schuilt niet alleen een mooie collectie, maar ook een goed verhaal. Jij&Wij magazine sprak met duurzaam duo Ailene van Elmpt (29) en Hariatie Eleveld (45), eigenaren van Stay Safe Amsterdam.

“Het is begonnen als hobby. Vrienden en familie wilden een mondkapje en wij zijn die toen gaan maken. Op een gegeven moment was de vraag zo groot dat we dachten: hier moeten we serieus mee aan de slag. In april 2020 schreven we ons in bij de Kamer van Koophandel en kort daarna – toen mondkapjes verplicht werden in het ov – ging het helemaal los. We hebben werkdagen gehad van veertien uur, zeven dagen per week.”

Voedselpakketten
“Door de pandemie kwamen onze werkzaamheden als modeontwerper (Ailene) en bloemkunstenaar (Hariatie) grotendeels stil te liggen. Stay Safe Amsterdam heeft ons door de coronaperiode geholpen, financieel en creatief. We krijgen soms nare reacties van mensen. Die vinden het niet kunnen dat we hiermee ons geld verdienen, terwijl er een mooi initiatief aan ons label hangt. Een gedeelte van de opbrengst gaat naar voedselpakketten in Indonesië. Het voelt goed om op die manier een bijdrage te kunnen leveren.”

Intensieve samenwerking
“Alle mondkapjes snijden we met de hand uit batiks: handgeweven en handbeschilderde Indonesische stoffen. Deze kenmerken zich door de diversiteit aan prints. Een batik die aan zee is gemaakt, heeft bijvoorbeeld een heel andere vibe dan een exemplaar uit het binnenland. Onze intensieve samenwerking heeft geleid tot inspiratie over en weer én een verliefdheid. We zijn niet meer alleen vrienden en zakenpartners, maar ook een setje.”

In en om het huis
“Dat Stay Safe Amsterdam eindig is, hebben we altijd geweten. Dat is niet erg, want we hebben genoeg ideeën voor de toekomst, die we onder een andere naam voortzetten: Atelier Neutral. Zo zijn we bezig met een productlijn voor in en om het huis. Van mooie kussens tot comfortabele kleding. Gemaakt van batiks, maar dan met een moderne twist. Onze collectie gaat je het gevoel geven dat je mooie reizen maakt; gewoon vanuit je eigen woning.”